Det ekonomiska läget i landet påverkar semestersugna svenskars val och det har med inflationen att göra. Krisvintern har drivit på inflationen med skenande elpriser, dyrare drivmedel samt stigande priser på mat, skor och kläder. Nu väntar även höjda räntor som ytterligare dränerar svenskarnas privatekonomi.

Inflationen påverkar med andra ord hur vi svenskar väljer att spendera såväl semestrar som kortare ledighet. Det finns dock en hel del att göra för den som vill ha en lyxig semester utan att bränna hål i plånboken. Läs mer här om hur du säkrar din semester med hjälp av budgetlyx och billigare alternativ.

Semestra i Sverige

Det behöver inte vara dyrt att åka på semester. Håller du dig inom Sveriges gränser har du redan sparat flera tusenlappar. Det finns en hel del vackra städer från norr till söder att upptäcka. Du kan till exempel boka ett hotell i Västerås och njuta av allt vad staden har att erbjuda. Själva närheten till Mälaren gör att det finns tillgång till såväl sol som bad och härliga båtturer till en billig peng. Du kan också besöka flera vackra slott som till exempel Västerås slott, Strömsholms slott och Tidö slott samt flera forntida gravar och gravfält. Västerås är staden som har allt med både muséer, skärgård, stränder, restauranger, lekparker, shopping och bekväma hotell.

Åk österut

Inflationen ställer helt klart till det för de svenskar som är vana vid att åka på utlandssemester. Är du inte intresserad av hemester kan du överväga att åka till länder i de östra delarna av Europa istället. Här får du nämligen mer för den svaga svenska kronan. En prisvärd semestervecka i Polen är mycket billigare än att åka till Spanien. Du kan dessutom spara ännu mer pengar genom att åka på en weekendresa. Ta tåget till Warszawa, Vilnius eller Riga och få en både prisvärd och lyxig upplevelse. Glöm dock inte bort Västerås, Stockholm och Göteborg för att bara nämna några billiga resmål på hemmaplan.