Julfirandet lägger många ner mycket tid och pengar i, och därför blir oftast ekonomin väldigt tight efter jul och nyår. Men det finns sätt att även få en bra månad efter julfirandet trots att dina kostnader skenat iväg.

Julen är en underbar högtid och du är säkert en av de som går helhjärtat in för att få ett modernt julfirande med både mat, godisbakning och pynt. Men med den julhets som råder kan det lätt bli att man köper för mycket julklappar och annat som gör att man inte märker att kostnaderna skenar iväg mer än förväntat. Det märker du först efter jul när all julmat är uppäten.

Det finns saker du kan göra för att få lite bättre ekonomi efter jul så som att:

  • ta till vara på julmaten
  • matplanera kommande veckor innan nästa lön
  • sälja gamla saker

Detta kan du göra för att få ordning på ekonomin efter julfirandet

Det finns massor man kan göra för att få ordning på ekonomin efter julfirandet så att du inte står på minus på ditt konto inför Januari. Det du bör göra först är att försöka hålla så hårt som möjligt i lönen som kommer precis vid jul.

Sedan kan du ta tillvara på julmaten på en mängd olika vis. Har du till exempel mycket julskinka kvar, men inte orkar äta mer julmat kan du göra en skinksås till pasta med den. Googla på olika recept för att ta tillvara på den julmat du har kvar som kan dryga ut kassan lite inför kommande månad så att du inte behöver lägga så mycket pengar på mat.

Se till att göra en bra matplanering kommande veckor. Försök sedan inte gå utanför den planeringen du gjort. Det kan medföra mer utgifter.

Gör en ordentlig förrådsrensning och försök sälja av de prylar du har som du inte längre använder. Har du mycket att sälja kan du också få in mycket för det, samtidigt som du blir av med saker som bara står och samlar damm. Använd sidor som Tradera eller Blocket men det finns också många sälj grupper på Facebook som har en lokal förankring.