Juletider betyder ofta att man spenderar lite extra av sina finanser på god mat, pynt och framförallt på julklappar. Men detta kan också göra att månaderna efter jul kan bli ekonomiskt jobbiga och rent av fattiga – som tur är finns en del knep för att få ekonomin att hålla stadigt hela julfirandet igenom.

Bildkälla: Expressen

Många väljer att låna pengar för att få ekonomin att gå ihop innan, under och efter julen varje år, men det finns faktiskt ett enkelt sätt att få ekonomin att hålla stadigt julen igenom och långt därefter. Allt som krävs är bara lite planering och smart shopping så kommer det märkas snabbt att plånboken genast känns lite tyngre så här års än vad den kanske brukar göra.

Vad får maten kosta totalt? Hur mycket ska vi lägga på julklapp till den avlägsna släktingen? Hur många klappar ska varje barn faktiskt få i år? Det kanske räcker med 1-2 stycken mindre klappar från mamma och pappa, och inga klappar alls till de vuxna.

Få ekonomin att hålla i jul

Det är inte alltid lätt att tänka sparsamt i juletider, men det är smart att göra det. Sparekonomen Maria tipsar till exempel om att man alltid ska planera sina inköp, tänka först och inte vara impulsiv helt enkelt. Och det viktigaste av allt, säger hon, är att ha en budget. Om du inte har någon koll på hur mycket du har att röra dig med, eller hur mycket du kan röra dig med så är det lätta att spendera för mycket och sedan gå back i ekonomin lång tid framöver – och det vill man ju helst inte råka ut för. Viktigt är att sätta upp gränser. Vad får maten kosta totalt? Hur mycket ska vi lägga på julklapp till den avlägsna släktingen? Hur många klappar ska varje barn faktiskt få i år? Det kanske räcker med 1-2 stycken mindre klappar från mamma och pappa, och inga klappar alls till de vuxna. Var dock noga med att kommunicera riktlinjerna till alla som ska fira tillsammans annars kan det bli att någon tar med sig fler klappar än tänkt och andra inte tar något alls med sig – och dålig, obekväm stämning vill man ju helst undvika på julen.

Se fler enkla tips från sparekonomen i bilden till vänster.