Nu i juletider är det många som har svårigheter med sin ekonomi. Det ska handlas julklappar, julmat och julpynt, Många är det som ska resa hem till familj med bussar, flyg och tåg som snabbt blir dyra under högsäsongen. Det gör att många även använder sin mobiltelefoner för att snabbt få in pengar på sina konton. De tar SMS-lån. Någonting som kan påverka hela nästa års ekonomi mycket negativt.

Det är inte alla som faller i skuldfällan när de använder SMS-lån, men när det är så pass enkelt att låna finns alltid risken. Det vanligaste är att en tar ett lån för att betala någonting, exempelvis julklappar, och när nästa lön kommer måste de låna för att betala tillbaka. Detta leder lätt till en ond cirkel, att man tar lån efter lån. Men det finns inte heller något alternativ. För om man inte betalar tillbaka blir räntan mycket hög, vilket innebär att det blir ännu svårare att betala tillbaka. Det man dock kan göra, om man nu skulle hamna i en skuldfälla på grund av SMS-lån, är att låna pengar utan säkerhet för att samla smålånen. Då brukar vanligtvis räntan bli lägre och det blir lättare att betala tillbaka. Har du väldigt stora problem rekommenderas att du tar kontakt med någon i kommunen för att få hjälp. Det finns någonting som heter budget- och skuldrådgivning, vilket kan vara mycket hjälpsamt. Vidare förklaring om budget- och skuldrådgivning i detta inslag från Sveriges Radio.svenska-pengar liten

Bäst är det självklart dock att undvika skuldfällan, men det är förståeligt att det finns de som fastnar. Det är otroligt lätt att låna och dessutom är trycket på att köpa mycket julklappa väldigt högt. Ett klokt tips dock, om du vill undvika att få problem med din ekonomi till jul, kommer Magnus Hedberg med – ekonomiexpert från Lyxfällan:

– Har du massa pengar så får du så klart spendera dem på vad du vill. Men du måste inte alltid ge bort prylar. Erbjud dig att diska hela januari, att hugga ved åt svärfar eller hitta på andra varianter. En upplevelse är alltid uppskattat och du kan inte värdera i pengar hur glad någon blir för en julklapp.