Att du mår bra av träning är du nog medveten av. Det har till och med pratats om att du kan minska risken för att hamna i en depression genom att träna regelbundet (någonting vi skrivit mer om här), Och kanske är det även därför som allt fler svenskar sysslar med träning – och dessutom ständigt strävar mot att träna hårt och ordentligt.4101779-young-gymnasts-training-on-rings-on-a-dark-background

Som med allt går även träningen i trender och just nu tyder allting på att vi under 2015 kommer att träna mer snabbt, enkelt och effektivt. Att träna effektivt och snabbt brukar kallas för högintensiv intervallträning (HIIT) och kommer till Sverige från USA. Detta är någonting som Dagens Nyheter har skrivit om och i en artikel här kan du läsa närmare om träningssättet. Där har de även pratat med Fannie redman som är hälsocoach och personlig tränare. Hon menar på att anledningen till att detta är så populärt är att det helt enkelt passar in i vår stressade vardag. Dessutom är det många som säger att du kan gå ner mycket i vikt genom att använda sig av denna typen av träning, Fannie menar dock även att det finns mer saker som krävs för att kilona ska rasa. Så här säger hon till tidningen:

 Läser man på nätet ser man att många nämner fettförbränning i samband med HIIT. Det är klart att man kan bli tajt om man kör några pass i veckan, men en riktigt stark och sund kropp kräver att du ser över hela din livsstil. Kosten, sömnen och träningen – allt hänger ihop. Dessutom kräver HIIT att du verkligen maxar. Är du inte närmast död efter passet har du inte tagit i tillräckligt.

HIIT träning kan du köra på flera olika träningsanläggningar som Friskis & Svettis eller Sats. Du kan även träna detta själv i gymmet, eller till och med i hemmet. Här kommer 4 övningar som är högintensiv intervallträning och fungerar i hemmet:

  • Höga knän. Spänn bål, pendla med armarna och dra upp knät så högt du kan och byt sedan fort. Högt tempo genom hela övningen.
  • Mountain climbe. Stå i armhävningspostion, spänn magen och dra upp ett knä i taget så högt du kan i högt tempo.
  • Fällkniven. Ligg på rygg, tryck ner svank och lyft huvud samt fötter från golv. För in händer och fötter mot rumpan och för tillbaka ut.
  • Burpeevariant. Stå i armhävningspostion, spänn bål och säte samt ben. Hoppa fram till dina händer med fotsulan i golvet och gör ett upphopp.