Många anser sig inte vara kreativa men faktum är att alla människor är det, mer eller mindre. Vi svenskar är de i Norden som anser sig få störst utrymme för kreativitet på jobbet. Men det gäller även att försöka öppna upp för kreativiteten på hemmaplan.

994576-innovation-word-cloud

En ny undersökning visar att svenska arbetsplatser är bäst i Norden när det kommer till kreativitet. Nästan varannan svensk uppger att hen använder sin kreativitet i hög eller mycket hög utsträckning på arbetsplatsen. I Norge och Danmark uppger endast var tredje person att de använder kreativiteten på jobbet. Experter tror att svenskarna känner sig mer kreativa för att vi generellt har väldigt platta organisationer och vi har ganska mycket att säga till om i vårt arbete. Fler än hälften av de som svarade på undersökningen uppger dock att de skulle tycka bättre om sitt jobb om de fick utrymme för att vara mer kreativa. Nästan alla dessa tror att de skulle bli mer effektiva om de fick vara kreativa. Speciellt de unga värdesätter kreativitet och de i åldrarna 18-34 år tror även att de skulle vara lyckligare om de arbetade mer kreativt. Läs mer.

Bli mer kreativ på jobbet

Att vara kreativ på arbetsplatsen har alltså stor betydelse för många. Det gäller dock att företaget man jobbar på har en sådan atmosfär och är uppbyggt på så sätt att medarbetarna kan vara kreativa. Det krävs en viss tillit på ett företag för att kunna skapa en kreativ miljö. Det gäller dessutom at vara uthållig som chef och låta de anställda få skapa något helt nytt, skriver Svenska Dagbladet. Har man möjligheten till kreativitet på arbetsplatsen men problemet med att vara kreativ ligger hos en själv, finns några enkla knep man kan ta till. Bland annat kan man:

  • Byta almanacka med en kollega. På det här sättet hittar man nya sätt att planera.
  • Luncha med någon man inte känner. Då kan man ställa frågor och få nya insikter.
  • Ta pauser i jobbet för att analysera och reflektera mer.

Börja skapandet på hemmaplan 522907-red-clew

Men kreativiteten bör inte bara stanna på arbetsplatsen, utan man måste även öppna för att vara mer kreativ även på fritiden. Kreativiteten kan komma fram genom att man till exempel skapar något. Dessutom kommer den oftast mer automatiskt om man gör något sådant. Att pyssla öppnar upp sinnena och att göra är faktiskt ett sätt att tänka. Man kan till exempel hitta pyssel för alla hos Skapamer och när man klickat hem sitt pyssel är det bara att dra igång. En som verkligen har satsat på det här med att skapa själv och vara kreativ är Jenny, som Gefle Dagblad skriver om. Hon har bland annat skrivit en bok som handlar om att uppmuntra folk till att börja sy sina egna kläder. Hon tipsar alla som vill börja vara mer kreativa om att det inte får finnas några rätt och fel i skapandeprocessen eftersom det dödar kreativiteten.