När det kommer till bröllop finns en rad olika etikettregler att respektera, men alla har inte koll på dessa oskrivna regler – men som tur är finns etikettdrottningen Magdalena Ribbing som kan hjälpa oss med allt inom etikettens alla regler och nycker!
Att gå på bröllop bör vara rätt simpelt. Man ska klä sig fint, ha med sig en bra present till brudparet och skåla i champagne till parets ära – men man ska inte glömma att alla dessa saker även medför en hel del etikettregler för såväl brudparet som bjuder till vigsel och fest som för bröllopsgästerna som ska vara där för att fira. Och dessa etikettregler har vår tids etikettdrottning Magdalena Ribbing sten koll på och hon har inga som helst problem med att dela med sig av sina smått okonventionella svar på allmänhetens frågor. I sin spalt hos Dagens Nyheter skriver hon såväl sin egen åsikt som etikettens regler vilka inte bör förväxlas, och om det finns en sak som hon understryker så är det vikten av en korrekt och tydlig inbjudan till bröllopsgäster. Till exempel brukar det som ofta rör till det på just inbjudningskorten vara klädkoderna.
”Valfri klädsel är välment av inbjudarna men tyvärr en av de dummaste klädkoderna som finns för fester. Den ställer bara till krångel för gästerna som inte vet om de ska mörk kostym eller jeansnivå. Men klär du dig på nivån Kavaj, alltså en hygglig vanlig gåbortsklädsel, så kan det inte bli alltför fel.” läs frågor och svar här.
En annan fråga som Ribbing även ofta svarar på i sin spalt och i övriga intervjuer är gällande bröllopspresenten – vad ska man ge och vad är inte OK att ge? Vad som helst är okej faktiskt. Till och med pengar. Till exempel säger Ribbing i en intervju på ämnet i Metro att man traditionellt sett inte ger bort pengar i present i Sverige men att det blir allt vanligare att brudparet önskar sig detta, och då är det heller inget att bråka om säger hon. Bröllopspresenten kommer nämligen ursprungligen från att man som gäst ska hjälpa brudparet att sätta bo – och om det nu är med hjälp av ett extra bidrag i familjekassan så är det inga som helst fel med det. Något som man dock ska hålla i minnet är att det inte finns några exakta regler för hur mycket pengar man ska ge bort, men enligt en undersökning så brukar prislappen för en bröllopspresent i alla fall landa på omkring 600 kronor och till våra barn brukar vi landa på omkring 6 000 kronor. Men den gamla tron att presenten ska kosta lika mycket som gästens kuvert är dock helt fel, för enligt Magdalena Ribbing är det dessutom en kostnad som man inte ens ska försöka ta reda på – så ge en present du känner dig bekväm med, ge så mycket pengar du vill och ha kul på bröllop och fest. Det är vad som i slutänden räknas!