Är leksaker bra eller onödiga för barn? Detta råder det delade meningar om. Vissa tycker att leksaker är överflödiga och egentligen är till för vuxna, medan andra ser leksaker som en nödvändighet för barnens utveckling.

5517070-pretty-little-baby-girl-playing-with-animal-toys

På sverigesradio.se kan man läsa om att en pedagog nu uppmanar föräldrar att slänga eller ge bort många av barnens leksaker. Enligt henne så är det så att leksakerna hämmar barnens kreativitet och även kan bidra till att sprida och öka könsnormen. Hon säger även att hela 95 procent av de leksaker som finns i butikerna bör tas bort eftersom de är kommersialiserade och är mer tänka utifrån hur en vuxen ser på barnens lek. De är helt enkelt inte tillräckligt utmanande och utvecklande för barnen.

Olika leksaker för olika åldrar

Det är dock långt ifrån alla som håller med om att leksaker är överflödiga och inte behövs för barns utveckling. Hos Vårdguiden tipsar man om att nyfödda barn kan börja med leksaker som mjuka gosedjur, bitringar, speldosor och babygym. Dessa leksaker hjälper på olika sätt barnen att utvecklas både psykiskt och fysiskt. När de sedan kommer upp i högre åldrar, typ mellan fem och tio år, handlar det inte längre om att leka med ett babygym som gör dem starkare fysiskt, utan då handlar det mer om roliga leksaker som hjälper dem att göra sig redo för att bli äldre. Det kan handla om allt från pennor och block från Monster High som de kan göra sig redo för skolan med, till böcker som de kan förbättra sina läskunskaper med.

Ett par leksaker bra

Oavsett om man är en förespråkare av leksaker eller inte, skadar de inte att köpa ett par leksaker till sina barn som de kan ha ett sysselsätta sig med. Det kan man bland annat göra hos en etablerad och välkänd butik som Stor&Liten och för att hitta mer information om dem kan man besöka deras sociala medier eller hemsida. För även om barnen inte behöver 563 leksaker, kan de vilja ha ett par.