Ens begravningsceremoni är ett sätt för nära och kära att ta ett sista farväl av den avlidne, men något som blir allt vanligare är att man inte håller någon ceremoni alls – detta på grund av att allt fler som går bort inte har några anhöriga som vill stå för ceremonin av olika anledningar och därför begrav allt fler utan någon som helst rit alls.

begravning kista MindreGooglar man exempelvis ”kistor Stockholm” i syfte att hitta passande kista eller urna till en anhörigs begravning till ett rimligt pris är det inte alltför sällan att det snarare dyker upp länkar till inredningssajter eller andra sidor som inte har något alls med begravning och begravningsceremonier att göra. Men hur kommer detta sig? En anledning kan vara det nya fenomenet med ceremonilösa begravningar som bara ökar i antal med varje år. I exempelvis Helsingborgs Dagblad skriver man om hur de flesta avlidna i Helsingborg faktiskt får någon form av ceremoni men också att det finns de personer som kremeras vars aska sedan sprids i minneslund eller jordfästes utan någon som helst rit eller liknande. Och något som man då ska minnas med detta är att ovanstående endast omfattar personer som fortfarande har anhöriga i livet, för avlidna utan anhöriga får nämligen alltid sin begravning bekostad av kommunen, i de flesta församlingarna i landet. Men när man ser till statistiken från Sveriges begravningsbyråers förbund, som de flesta begravningsentreprenörer är medlemmar i, kan man se hur fenomenet under de senaste åren bara ökat i hela landet. Exempelvis i fjol ökade begravning utan ceremoni med 4,31 procent och året dessförinnan med 2,89 procent, samtidigt som det även under år 2012 ökade med 2,78 procent. Men vad är då anledningen till detta? Enligt församlingsherden Björn Kjellström i Maria församling tror han att ökningen beror på en form av beröringsskräck som vi dragit på oss när det gäller sorg och att vi därför gärna vill professionalisera sorgen och hålla den ifrån oss – men något konkret svar på just varför går ej att få. Vid de tillfällen som de anhöriga väljer att hålla begravningsceremoni har dock ett annat fenomen uppstått – nämligen bråk om hur ceremonin ska gå till och vad den avlidne själv skulle velat.

Bråk om begravning utan anvisningar

a-listan.se2Förutom att allt fler begravs utan någon form av ceremoni alls, är det även mer bråk rörande begravningen bland de anhöriga på området i de fall där den avlidne själv inte lämnat anvisningar, skriver Sveriges Radio. Vanligt är diskussioner kring huruvida den avlidne ska kremeras eller ej och vilka psalmer som ska framföras och så vidare. Och vad Kyrkan tipsar om, för att lösa detta, är att man upprättar ett litet kort testamente om just sin egen begravning där man kort och koncist beskriver hur man vill arrangera sin begravning och huruvida man ska hålla ceremoni och vad den då skulle innehålla och så vidare. Då slipper man bråk och man får det sista farväl man själv hade önskat.