SKELLEFTEÅ. Skellefteå kommuns medarbetare trivs med sina arbetsuppgifter och med sina arbetskamrater, men är stressade på jobbet. Det visar resultatet av kommunens sjätte medarbetarundersökning.

 ???????????????????????????????????????Så står det inledningsvis i en artikel från Folkbladet. Och det här med att vara trygg och trivas på arbetsplatsen är ju verkligen jätteviktigt. Men vad är det som gör att man trivs egentligen? Enligt artikeln är de anställda i Skellefteås kommun nöjda för att de gillar sina arbetsuppgifter och sina arbetskamrater – någonting som självklart är mycket viktigt. Men det finns ju annat som också spelar in. Exempelvis att ha en möjlighet till att utvecklas, en lön som är i balans med det arbete som utförs och en arbetsnivå som inte är allt för stressig. Allt detta innefaller under en bra arbetsmiljö, och det är lättare sagt än gjort att ha en arbetsplats med bra arbetsmiljö. Någonting som kan behövas om  de anställda in trivs på sitt jobb, är stöd inom arbetsmiljö – någonting som går att hitta exempelvis genom att läsa på i lagen men även genom att ta in professionell hjälp.

Om man inte trivs

Vad gör man då om man inte trivs på sitt jobb och har gjort allt man kan för att trivas? Om man har pratat med chefen, fått bättre arbetsuppgifter och så vidare. Men ingenting hjälper? Det är en väldigt svår fråga. För vi är ju beroende av våra jobb. Det går inte att bara lämna jobbet för att göra någonting annat. Innan du ska sluta bör du hitta ett nytt jobb, och det är ingenting man gör i handvändning. Du får dessutom ingen A-kassa om det är du som slutar jobbet, utan den gäller endast om du får sparken. Det är smart att kontakta arbetsförmedlingen eller en rekryteringsfirma om man vill ha hjälp med att få nytt jobb. Dessutom kan en se över möjligheterna att gå ner i tid medan man söker ny anställning. Att vara ärlig mot chefen, och säga att en inte trivs kan faktiskt vara en god idé. Det är dock inte att rekommendera om du är konsultanställd eller bara har vikariat, timanställning eller är provanställd. Då är du nämligen “lätt” att göra dig av med, medan om du har fast anställning tvingas arbetsgivaren att ta fram en lösning för att du ska trivas.