Fler och fler väljer att skilja sig verkar det som. Förra året såg vi rekordhöga skilsmässosiffror. Många par är positiva till att dela lika på till exempel sin tjänstepension vid en skilsmässa.

2164499-disharmony

Förra året skilde sig flest människor sedan 1975, rapporterar nu Dagens Nyheter. Under 2013 slutade hela 25 100 äktenskap i Sverige med skilsmässa. I snitt hade de äktenskap som slutade varat i elva år. I Stockholm hade de äktenskap som slutade i skilsmässa förra året varat kortast tid i hela landet, i snitt tio år. I Hallands och Jämtlands län hade de varat längst, i snitt 13 år. Generellt brukar antalet skilsmässor per år ligga kring 20 000. 2013 var dock den högsta noteringen om man bortser från 1974 och -75 då skilsmässorna var många på grund av lagändringar som gjorde att man kunde skilja sig snabbare än förut.

Ta hjälp av jurist

Varför så många skilde sig förra året framgår inte av texten, men det de flesta kan hålla med om är att skilsmässa är ett stort och betydande beslut. Speciellt om det är barn eller många gemensamma ägodelar inblandade. När man ska skilja sig kan det vara bra att ta kontakt med en jurist för att lösa en del saker. Man kan bland annat besöka www.familjensjurist.se och läsa mer. Alternativt kan man kika på deras facebooksida för mer information om hur man kommer i kontakt med en jurist.

Svenskar vill dela tjänstepensionen

På tal om att dela ägodelar vid skilsmässa är det många svenskar som vill att deras tjänstepension ska delas lika när de går skilda vägar. Folkpartiet sa tidigare i år att de ville att tjänstepensionen skulle delas lika vid skilsmässa och svenskarna tycks vara positiva till förslaget, skriver Svd Näringsliv. I nuläget delar man varken på inkomstpension eller på tjänstepension, eftersom att pensionen betraktas som enskild egendom. Folkpartiet föreslog en delning för att kvinnor i genomsnitt har 71 procent av männens pension på grund av lägre löner under arbetslivet och att kvinnorna i större utsträckning har arbetat deltid under småbarnsåren. Vid en skilsmässa riskerar därför många kvinnor att bli fattigpensionärer.