Svenska barn leker allt mindre ute och med varandra, både på skoltid och på fritiden. Detta har fått skolor att införa mobilförbud och det har tagits emot både positivt och negativt.

tonåring-mobil

Tidigare har vi skrivit om att det är oerhört viktigt för barnens utveckling att leka och att det är en del av att växa upp. Leken hjälper nämligen barnen att tänka kreativt och ställer dem inför viktiga utmaningar. Dessutom gör leken att barnen får öva på fysiska färdigheter och blir starkare. Allt detta kan man läsa om i det tidigare inlägget. Men svenska barn och ungdomar har blivit allt sämre på att vara ute och leka med varandra. Istället sitter de inne i mörkret framför sina skärmar och spelar spel. Detta har man på flera håll försökt göra något åt.

Många anledningar till förbud

I Göteborgs-Posten kan man läsa att en skola har förbjudit låg- och mellanstadieeleverna att använda sin mobil och surfplatta under skoltid. Det är rektorn på skolan som har tagit beslutet, trots att hon i allmänhet är för den nya tekniken. Anledningarna till att man infört mobilförbud är många men bland annat har det att göra med att det blir svårt att aktivera barnen under skoldagarna. Barnen har helt enkelt slutat leka på rasterna och de sitter alltså bara och tittar på sina mobiler. Dessutom är det så att barnen skriver elakheter till varandra på sina mobiltelefoner och kränkningarna på sociala medier är vanligt förekommande.

Feedback från olika håll

Trots att förbudet bara funnits i några veckor har det redan fått positiva konsekvenser och fin feedback. Men förbudet har självklart också fått några negativa kommentarer och dessa har bland annat handlat om att föräldrar vill att deras barn ska vara tillgängliga hela tiden.