“Tweens” – en person som är mellan barndomen och tonåren, den vanliga åldern brukar specificeras mellan 10-12 år. Det är någonting som den senaste tiden har varit det stora samtalsämnet vid köksbordet och i lunchrummen, främst i och med Svenska Dagbladets artikelserie om frågan.

Och detta är ett intressant, och även mycket viktigt, ämne. Länge har vi sagt: barn måste få vara barn. Och att men alltid bör kämpa för att barn inte ska behöva växa upp för tidigt. Nu är frågan om denna utveckling med tweens, där barnen – och främst tjejerna, växer upp väldigt tidigt. Att barn får leka är mycket viktigt för deras utveckling, det håller nämligen hjärnan i trim (källa), och så är det hela livet ut – men det är samtidigt naturligt att vuxna allt eftersom leker mindre och mindre (för att sedan börja igen när man får barnbarn).

Grupptrycket starkt

Så vad ska man då göra som för förälder, för att hålla barnet ungt när trycket på barnen att vara “trendiga” (med smink, mode med mera) är så stort? Det bästa tipset är att prata med sitt barn. Att kommunicera. Det är även en idé att prata med andra föräldrar, som har barn som är vänner med dina barn. Detta för att ni med gemensam kraft ska kunna sätta en bra  gräns för vad som är okej. Kanske kan ett barn få ha läppglans om hen önskar när hen far fyllt 10 år? Och mascara när hen är 13 år? Gränserna får ni bestämma tillsammans – det viktigast är att de görs. Att dessutom anordna lek och kalas för barnen är en bra idé eftersom det gör att de leker snarare än sitter vid datorn eller dylikt. Maskerad är ett mycket bra sätt att få barnen att ha kul – på ett sätt som de anses vara vuxet. Dessutom kan ni hitta allt till maskeraden på Partytajm, och ha en bra överblick kring vad era barn väljer att klä ut er. Även där är det viktigt att ni föräldrar går ihop och pratar om vad som är bra att ha på sig. De vuxna barnen (tjejerna) gillar ofta att klä ut sig till “sexiga sjuksyster/djävul/vampyr/vad-som-helst” och det kanske inte är speciellt passande om man fortfarande är barn snarare än en ung-vuxen. Berätta gärna för era barn vad det innebär att bli vuxen, att det inte är att vara sexig – utan snarare handlar om att ta ansvar och våga vara sig själv. Är ni många föräldrar som står gemensamt kommer era barn inte heller att påverkas av grupptrycket lika lätt. Kom också ihåg att detta även kommer att påverka barnen när de blir äldre, titta bara den faktan att var tredje gymnasietjej röker – bland annat på grund av grupptryck.

Tjejer skriker

I artikelserien vi hänvisade till tidigare i detta inlägget, från Svenska Dagbladet, har man ju lyft just detta. Och i en av artiklarna är det väldigt spot-on förklarat – det som sker med dessa “tweens”. Där visar man på hur föräldrarna hanterar det, samt hur viktigt det är att föräldrarna pratat ihop sig om vad som är okej, och vad som inte är det:

I 4:an och 5:an uppstår grupptryck och så svår att hantera att självständiga flickor plötsligt börjar följa vissa lite mer brådmogna ledartyper som dikterar hur det ska vara. Man ser hur föräldrarna går med på precis allt, för precis som psykologen säger, man är rädd att dottern ska sticka ut. Vad sänder det för signaler till barnen under deras uppväxt, foga in dig annars blir du mobbad.